Factuur maken

Boekhouden en factureren

Je hebt je eerste klant binnengehaald, je dienst of product geleverd en daar is dan het moment: je gaat de eerste factuur maken. Maar welke gegevens moeten er nou allemaal op de factuur staan? Met DigiBTW weet je zeker dat je factuur voldoet aan alle vereisten gesteld door de Belastingdienst.

Snel, compleet en efficiƫnt facturen opstellen

In dit artikel gaan wij in op de verschillende onderdelen van facturen opstellen, versturen en de verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Ben je op zoek naar een voorbeeldfactuur? Scrol dan naar beneden, daar kan je meerdere voorbeelden downloaden.

Waar moet een factuur aan voldoen?

We benoemenĀ hieronder een aantal zaken die verplicht op een factuur moeten staan volgens de Belastingdienst. De voorbeeldfacturen uit dit artikel voldoen aan al deze eisen.

Naam en adres van afzender en ontvanger

Je zorgt dat jouw bedrijfsnaam en die van de ontvanger van de factuur vermeld staan. Ook het adres en de naam van de ontvanger staan vermeld.

Btw- en KvK-nummer

Bij het inschrijven bij de Kamer van Koophandel heb je een KvK- en btw-nummer gekregen. Je zorgt dat deze vermeld worden. Eenmanszaken kregen per 1 januari 2021 een extra btw-nummer, lees daar hier meer over.

Factuurnummer

DigiBTW zorgt ervoor dat de factuurnummers automatisch oplopend doorgenummerd zijn. Op deze manier is het makkelijk de facturen terug te vinden in de administratie en kunnen je klanten alle facturen netjes uit elkaar houden.

Bovendien is het voor de Belastingdienst ook belangrijk om een opvolgende en sluitende factuurnummering te hanteren.

Product of dienst

Op de factuur moet omschreven zijn wat er in rekening gebracht wordt. Uit de omschrijving moet duidelijk worden welk product of dienst er geleverd is/wordt.

Bedrag en btw

Uiteraard vermeld je het verschuldigde bedrag dat je in rekening brengt. Je vermeldt daarbij altijd het bedrag zonder btw, het btw-bedrag en het bedrag inclusief btw.

DigiBTW berekent automatisch de btw, zo maak je geen fouten en staat het direct klaar voor de btw-aangifte.

Betalingsgegevens en -condities

Het is voor de klant wel zo handig om te weten waar het bedrag naar overgemaakt moet worden en wanneer de factuur betaald moet zijn. Geef dat duidelijk aan.

Ook verzoek je de klanten of zij het factuurnummer bij de betaling willen vermelden. Zodra de betaling binnen is, weet je daarmee precies om welke factuur het gaat en zal DigiBTW de betaling automatisch aan de factuur koppelen.

Zo blijft je administratie eenvoudig op orde en weet je altijd wat de betaalstatus is van de facturen die je verstuurd hebt.

Btw verlegd

Verleg je de btw? Dan moet de het btw-nummer van de onderneming waar de factuur naartoe wordt gestuurd vermeld worden op de factuur.

Ook moet btw verlegd vermeld worden op de factuur. DigiBTW doet dit automatisch voor je.

Voorbeeld factuur

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeldfactuur. Deze lay-out kan ook voor uw facturen gemaakt worden vanuit DigiBTW. Dit kan bovendien volledig naar wens aangepast worden.

Download hier een voorbeeld van een factuur.

De voorbeelden zijn Word-documenten (.docx). Deze bestanden zijn te openen met bijvoorbeeld Microsoft Word of Google Docs.

Gebruik het document als voorbeeld voor jouw eigen factuur en lees hieronder nog meer tips die zorgen dat jij een volledige en juiste factuur hebt.


Download Factuur voorbeeld 1

Voorbeeld

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.