Btw-aangifte zzp

Btw-aangifte

Vaker dan je mogelijk doorhebt, betaal je btw (belasting toegevoegde waarde). Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen doet bij de supermarkt, betaal je btw. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd.

Btw-aangifte / omzetbelasting voor zzp'ers

In dit artikel lees je wat btw precies is, wat dat betekent voor jou als ondernemer en hoe je aangifte moet doen.

Wat is btw-aangifte?

Btw is een consumentenbelasting die bij de verkoopprijs gerekend wordt. Wanneer een klant iets koopt, zit daar doorgaans btw op. De verkopende ondernemer moet er dan zorg voor dragen dat de betaalde btw bij de Belastingdienst terechtkomt, middels een btw-aangifte.

Als zzp'er ben je daarom in de meeste gevallen verplicht om btw-aangifte te doen. De meeste ondernemers doen dit per kwartaal, maar sommigen doen dit ook per jaar of per maand. Er zijn voorwaarden voor om de btw-aangifte per maand of per jaar te doen, dit kan in overeenstemming met de Belastingdienst.

Btw berekenen

Als ondernemer betaal je btw en ontvang je btw. Het verschil hiertussen maak je over naar, of ontvang je van, de Belastingdienst.

De hoeveelheid btw bereken je als volgt:

Op de door jou geleverde diensten en/of goederen factureer je btw. Het door jou ontvangen bedrag, min de door jou betaalde btw, betaal je terug aan de Belastingdienst. Heb je meer btw betaald dan ontvangen, dan ontvang je het verschil terug van de Belastingdienst.

Dit doe je door middel van de btw-aangifte. De meeste zzp'ers en ondernemingen zijn verplicht dit te doen.

Om als zzp'er btw-aangifte te kunnen doen, is het van belang dat je de administratie op orde hebt voor het voorafgaande kwartaal. Dit betekent dat je al je facturen verstuurd hebt en al je kosten ingeboekt hebt.

Je factureert btw over de door jou geleverde diensten. Echter zijn hier een aantal uitzonderingen op, zoals bijvoorbeeld met de kleineondernemersregeling (KOR) welke vanaf 1 januari 2020 vervangen wordt door een nieuwe regeling, de Omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB) .

Verschillende btw-tarieven

Op de meeste goederen en diensten geleverd door zzp'ers zit een btw-tarief van 21%. Dit wordt ook wel het hoge btw-tarief genoemd.

Verder kennen we nog het lage btw-tarief van 9%. Dit is voor producten die voorzien in primaire levensbehoeften zoals bijvoorbeeld eten en drinken en producten als sporten. Verder is de btw op bijvoorbeeld een knipbeurt bij de kapper 9%. Ook op de entree van zwembaden en sauna’s zit een btw-tarief van 9%.

Daarnaast zijn er ook producten en diensten die helemaal vrijgesteld zijn van btw, zoals bepaalde vormen van gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, etc.

Btw-aangifte

Als zzp'er moet je ervoor zorgen dat de btw-aangifte uiterlijk één maand na afloop van het kwartaal is gedaan en op de bankrekening van de Belastingdienst staat. Wanneer je per kwartaal aangifte doet, dien je de aangifte altijd voor de volgende data te hebben gedaan:

TijdvakUiterste betaaldatum
1e kwartaal30 april
2e kwartaal31 juli
3e kwartaal31 oktober
4e kwartaal31 januari
(van het volgende jaar)

Btw-aangifte doen

Als zzp'er je btw-aangifte doen, is erg simpel met DigiBTW. Als je nog geen DigiBTW account hebt, kun je deze eenvoudig aanmaken. Dit account is de eerste maand helemaal gratis en vrijblijvend te gebruiken (wordt niet automatisch verlengd).

Vervolgens kun je al je facturen en kosten over de afgelopen maand of over het afgelopen kwartaal inboeken. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je in het hoofdmenu onder het kopje Btw de vooraf ingevulde btw-aangifte terugvinden.

Het enige dat je hoeft te doen, is op de verzendknop te drukken. Je aangifte omzetbelasting is nu verstuurd naar de Belastingdienst. Via de Ideal knop kan je deze aangifte direct eenvoudig betalen. Daarna kun je altijd een kopie van de aangifte (als pdf-bestand) downloaden. Je btw-aangifte doen was nog nooit zo makkelijk.

Omdat wij gebruik maken van Standard Business Reporting (SBR) kunnen wij de volledige veiligheid van je gegevens garanderen.

10 Tips voor de btw-aangifte

  1. Kosten en inkomsten bijhouden

    Houd een overzichtelijke administratie bij van al je inkomsten en uitgaven. Dit vergemakkelijkt het proces van het invullen van de btw-aangifte. Als je te lang wacht met het bijwerken van je administratie is het altijd lastiger te bedenken hoe het ook alweer zat.

  2. Juiste btw-percentages

    Zorg ervoor dat je de juiste btw-percentages hanteert voor je producten of diensten. DigiBTW helpt je bij het maken van de boekingen. Staat de btw-code die je nodig hebt er nog niet in? Dan maak je die gemakkelijk aan.

    Zie hiervoor dit faq-artikel: Hoe maak ik nieuwe btw-codes (btw-percentages) aan?

  3. Boekhoudsoftware

    Maak gebruik van boekhoudsoftware of online boekhoudplatforms om je administratie en btw-berekeningen bij te houden. Dit kan het proces vereenvoudigen en fouten helpen voorkomen. In DigiBTW staat de btw-aangifte altijd direct voor je klaar.

  4. Is alles compleet?

    Controleer of je alle benodigde facturen en bonnetjes hebt voor je aangifte. Bewaar deze documenten op een veilige en toegankelijke plaats. Als je digitale kopieën hebt van de bonnen voldoe je ook aan de bewaarplicht.

  5. Juiste periode

    Zorg ervoor dat je de juiste periode selecteert voor je btw-aangifte. Meestal dien je dit per kwartaal te doen, tenzij je gebruikmaakt van de kleineondernemersregeling (KOR) of andere uitzonderingen van toepassing zijn. De Belastingdienst stuurt je aan het begin van het jaar een overzicht van de periodes waarover je btw-aangifte moet doen.

  6. Controleer

    Controleer alle ingevulde gegevens zorgvuldig voordat je de aangifte indient. Zelfs kleine fouten kunnen later tot problemen leiden.

  7. Begin op tijd

    Reserveer voldoende tijd om je aangifte in te vullen en te versturen. Haastige fouten kunnen worden vermeden door voldoende tijd te nemen voor deze taak. Gebruik je DigiBTW? Dan wordt de aangifte automatisch voor je ingevuld aan de hand van je ingevoerde kosten en inkomsten.

  8. Houd je aan de deadline

    Zorg ervoor dat je de aangifte op tijd indient om boetes te voorkomen. Houd de deadline voor de btw-aangifte goed in de gaten. DigiBTW zal je altijd helpen herinneren aan deze deadlines.

  9. Aangiftes bijhouden

    Houd je aangiftes bij en bewaar kopieën van alle ingediende btw-aangiften. Wanneer je aangiftes via DigiBTW verstuurt, worden deze automatisch bewaard en houdt DigiBTW voor je bij welke je al verstuurd hebt.

  10. Betaal op tijd

    Afhankelijk van je kosten en inkomsten, kan het soms zijn dat je per saldo geld terugkrijgt van de Belastingdienst, maar het kan ook zijn dat je moet betalen. In dat geval moet de betaling voor het einde van de deadline bij de Belastingdienst op de rekening staan.

Wil je ook profiteren van het eenvoudig en foutloos doen van de btw-aangifte? Zzp'ers kunnen nu een maand gratis DigiBTW proberen.

Gerelateerde artikelen

Hoi, ik ben Bart!

Graag deel ik mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van boekhouden en zzp'en!

Blijf ook op de hoogte, laat je e-mailadres achter!

Geen zorgen, wij houden ook niet van spam.